Boekpresentatie: Zoveel Toekomst
“Dat iemand zegt dat je goed bezig bent en waardeert wat je doet, dat was misschien wel het fijnste van meedoen aan Space for Grace, gaven alle Space-for-Graceprojecten aan tijdens hun begeleidingsjaar. Dit is één van de verrassende lessen na vijf jaar Space for Grace,” vertelde Pieter Vandecasteele van Porticus bij de presentatie van het boek ‘Zoveel toekomst’.
Experimenteren in de kerk
Op vrijdag 18 oktober waren ruim 100 actieve kerkmensen aanwezig in het Huis van Dominicus in Utrecht voor de officiële uitreiking van de eerste exemplaren van het boek ‘Zoveel toekomst’, dat gaat over innovatie in de katholieke kerk in Vlaanderen en Nederland. Dit boek belicht tien Nederlandse en tien Vlaamse projecten. De leden van tien Nederlandse projecten waren zowel trots als nieuwsgierig. Deze projecten zijn een selectie van de ruim 60 projecten die door professionals van Space for Grace door het hele land zijn gecoacht en ondersteund. En trots mochten ze zijn, want zij hebben met durf, ondernemingszin en levenskracht succesvolle projecten in hun eigen parochie of gemeenschap opgezet. Stuk voor stuk zijn het mooie voorbeelden van pionieren en experimenteren aan de basis van de rooms-katholieke kerk.
Dromen van katholieke gelovigen
Laetitia van der Lans ging in gesprek met Pieter Vandecasteele van Porticus, de initiator van Space for Grace. Hij benadrukte hoe blij hij is dat, als resultaat van de afgelopen vijf jaar, in dit boek nu de dromen van katholieke gelovigen zijn vastgelegd. Gelovigen aan de basis van de kerk: een mooi voorbeeld van de synodale kerk van paus Franciscus. De titel ‘Zoveel toekomst’ omarmt volgens Vandecasteele de ongekende mogelijkheden van de toekomst van de kerk, waarvan dit boek een eerste doorkijkje geeft.
Verbaasd over het resultaat
Het boek werd uitgereikt aan Hadewijch Klaassen van de Titus Brandsma parochie in Wageningen. Zij is een van de initiatiefnemers van het project ‘Titus Zoekt’, een van de tien projecten uit het boek. Hadewijch Klaassen vertelde nog steeds verbaasd te zijn dat hun project zo is gegroeid dat het nu een voorbeeld is voor vernieuwing in het bisdom Utrecht. Menige parochie is al komen kijken bij de Kom-en-Zie-viering, de Alphacursus of naar de opzet van gebedsgroepen.
Vlaanderen en Nederland
Ook Christa Damen ontving het boek uit handen van Pieter Vandecasteele. Zij was jarenlang voorzitter van de IPB in België, een grote adviesraad waarin zowel afgevaardigden van de parochies en kerkelijke organisaties in Vlaanderen als de Vlaamse bisschoppen zitting hebben. Zij gaf een nuchtere kijk op de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland. Het mooie is dat het bij beiden gaat om vernieuwing aan de basis van de kerk.
Het kan wel
Als derde ontving zuster Monica Raassen, vicevoorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, het boek. Juist religieuzen hebben in de geschiedenis een belangrijke rol bij de vernieuwing van de kerk gehad. Ook zuster Monica weet door haar rol als pastoraal werker in de parochie hoe moeilijk echte vernieuwing is. Zij ervaart dat gelovigen graag vasthouden aan wat bekend is, maar dat is geen echte vernieuwing. “Daarom is het zo mooi dat dit boek concrete voorbeelden geeft waaruit blijkt dat het wel mogelijk is om iets nieuws te proberen,” aldus zuster Monica.
Na de uitreiking volgde een feestelijke ontmoeting tussen alle projecten en betrokkenen. Elke aanwezige ontving een exemplaar van het boek.