30 september een film over het leven van de Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer (1906-1945). Aanvang 20.00 uur.
Het is meer een documentaire waarin tijdgenoten – docenten, leerlingen, familie en bekenden – van Bonhoeffer aan het woord komen. De documentaire van 90 minuten geeft een goed beeld van zijn leven, zijn betrokkenheid bij de Belijdende Evangelische kerk van Duitsland, zijn verzet tegen de nazi’s, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bonhoeffer is een welgestelde en goed opgeleide theoloog die zo intens in zijn idealen gelooft dat hij er de dood voor over heeft.

In 1933 wordt hij lid van de Belijdende Kerk omdat deze kerk weigert Hitlers rassenwetten en antisemitisme te accepteren. Een van de morele dilemma’s waarmee Bonhoeffer worstelt, is de vraag of het gebruik van geweld tegen de nazi’s gerechtvaardigd is. Naast veel andere vormen van verzet kiest hij er uiteindelijk voor ook mee te doen met het plan om een einde te maken aan het leven van Hitler. Deze betrokkenheid resulteert in een twee jaar durende gevangenschap, die eindigt op 9 april 1945, als hij door de nazi’s wordt opgehangen. Hij werd 39 jaar.

Het is een indringende film. Een commentaar omschrijft de film als volgt: zijn inzet, strijd, het verlangen naar zijn verloofde, het schrijven van zijn boeken, maar ook zijn moed, het komt alles uit de verf. Als u meer wilt weten over deze uitzonderlijke man dan mag u deze film niet missen. Zoals gebruikelijk ontvangt Ad Hendriks u om 20.00 uur met een kopje koffie of thee. Na afloop kan er nagepraat worden. Bij de uitgang staat een mandje voor een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de kosten